BLOG

Uren mediteren, wie doet dat nou?

Je hoeft geen monnik te zijn om te mediteren en het hoeft al helemaal geen uren te duren.

Ain’t nobody got time for that

Wie gaat er nou urenlang op een kussentje zitten? Dat is toch alleen weggelegd voor mensen hoog in de bergen, in oranje gewaden en met een stip op hun voorhoofd?
Dat doen alleen zweverige mensen, in zwierige jurken, op blote voeten en met lang zwetend okselhaar.

Grapje natuurlijk

Maar dit is wel het beeld wat veel mensen nog hebben van mediteren en mindfulness. Dat het zweverig is en dat de bedoeling is dat je urenlang stil zit en dat het dan ‘stil is in je hoofd’.  Laat mij die zeepbel even doorprikken: het wordt nooit stil in je hoofd. Je hebt 50.00 tot 60.000 gedachtes op een hoofd, vergeet het dat het stil wordt. Daar draait het ook niet om. Waar het wel om gaat is rust.

Mediteren

Rust in je hoofd en dus rust in je leven 

Ik ben een groot voorstander van snel, praktisch en makkelijk toepasbaar. Binnen 5 minuten rust in je hoofd en je geluksgevoel vergroten, dat is waar je naar op zoek bent.
Daarom deel ik hier wat snelle oefeningen met je die beginnen met de eerste stap. Zoals alles begint met een eerste stap.

Zet een wekker. Of het liefst: zet drie wekkers. Het liefst met geluid, dus geen herinnering die je gewoon wegswipet of niet eens ziet omdat je te druk bent, maar een echte wekker met geluid. Je kan elke dag dezelfde tijdstippen instellen, dan gebeurt het automatisch. Of je plant ze elke dag in. Dat doe ik. Ik werk 1,5 uur en daarna gaat er een wekker. Dat doe ik drie keer per dag.
STOP als je de wekker hoort. Ja, een zinnetje aftypen mag wel, je telefoongesprek netjes afronden ook. Maar daarna stop je. Je denkt misschien: ‘ja, nogal wiedes Shyanne’, maar het zal je verbazen. Want hoe vaak denk je niet ‘nog even dit’  om vervolgens daar een uur later verschrikt van op te kijken. Stop dus met wat je aan het doen bent en loop weg van de plek waar je zit.
DOE NIKS. Als de wekker gaat dan heb je 5 minutes of nothing.  Je legt je telefoon weg, je kijkt geen televisie, je praat niet met je collega’s. Je doet even helemaal NIKS. En in die 5 minuten ga je voelen. Je zet je voeten stevig neer op de grond en ademt drie keer diep in en met een zucht uit. Vervolgens voel je waar je lijf behoefte aan heeft: heeft het misschien honger of dorst? Is het vermoeid, heeft het pauze nodig? Kan je dezelfde taak blijven doen of moet je wisselen? Heb je even frisse lucht nodig? Moet je even rekken of strekken? Heb je zin om een liedje op te zetten om even mee te zingen en te dansen? I really don’t give a damn wat het is, zolang je het maar voelt.

Je lichaam geeft je vaak al zoveel signalen, signalen die je mist als je teveel in je hoofd leeft en te druk bent. Op deze manier ga je daar wat vaker bij stil staan.

Druk zijn is niet hip, stoer of cool

Het is eerder super schadelijk voor je mentale en fysieke gezondheid

En door die 5 minuten drie keer per dag in te bouwen, doe je jezelf en je brein een heel groot plezier. Want je kent vast wel dat je in bed ligt en dat dan je brein ineens overuren begint te maken:

  • Ik had dit moeten zeggen, waarom heb ik dat niet gedaan?
  • Oh waarom heb ik dit nou weer zo gedaan, kluns dat je er bent.
  • Hoe ga ik morgen om met die vervelende collega?
  • HEBBEN PINGUÏNS KNIEËN? 

Je hersenen hebben rust nodig om prikkels te verwerken, verbanden te leggen. En dat doe jij op deze manier. 

En hoor ik nou die stemmetjes, die vervelende smoesjes opkomen?

 Ja maar Shyanne: 

  • Ik heb kinderen dus ik kan dit niet
  • Ik heb een drukke baan, dus dat gaat echt niet hoor
  • Ik kan mijn telefoon toch niet wegleggen, ik moet bereikbaar zijn
  • Niks doen, niks doen, ben je GEK?

Nee, ik ben niet gek. Jij bent gek, als je dit niet doet. Want als je zo doorgaat, beland je in een burn-out. En als je daar al in zit, dan verpest dit echt je hele herstel. Altijd maar doorgaan is niet goed voor je.

Rust en tijd voor jezelf is geen luxe, het is een prioriteit.

Vind je het moeilijk? Heb je er vragen over? Ik denk met liefde met je mee. Voor je beeldvorming: ik was vroeger echt anti-mindfulness, had een hoofd wat altijd aan stond en wilde het hele leven controleren. En nu? Nu ben ik relaxed, ontspannen, gelukkig en veerkrachtig. En jij kan dat ook, dit is een goed begin.
 

Veel plezier ermee. En als je nog vragen hebt, je weet mij te vinden.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen