BLOG

Heb je het druk? Neem rust!

Ben je geneigd harder te rennen als je stress hebt? Doe dit niet! In deze blog leg ik je uit waarom je dat niet moet doen en wat je juist wel moet doen.

Herken je dit:

 Herken je dat, dat als je gestressed bent je als een kip zonder kop allemaal dingen begint te doen? Je bureau een grote chaos wordt van alle uitpuilende briefjes en to-do lijstjes. Dat je hoofd overloopt want JE MOET NOG ZOOVVEEEEELLLLLL. Je gaat van hot naar her, vergeet duizend dingen en aan het einde van de dag ben je moe maar zeker niet voldaan.

Je stressysteem raakt helemaal overbelast. Logisch nadenken, wat is dat? Je concentratie is ver te zoeken, je geheugen laat je in de steek en je hebt de focus van een doperwt. De minste of geringste geluidjes kunnen je al afleiden en in je hoofd wordt de chaos groter en groter… 

Helaas leren we dit ook verkeerd aan, dat begint vaak al op school en tijdens de opvoeding. Eerst de vervelende klusjes en dan de ontspanning. Ben je moe? Eerst toch nog even dat taakje of die sommetjes afmaken en daarna mag je lekker doen waar je zin in hebt.

Maar weet je dat het ook anders kan?

Wat niet gaat, dat gaat niet.

Als je interne batterij leeg is, heeft het geen zin om er een tandje bij te zetten.

Heb jij weleens geprobeerd om een appje te sturen terwijl je telefoon al leeg was? Of heb je weleens geprobeerd te rijden op een katslege tank? Heb je weleens geprobeerd te koken zonder ingrediënten in huis? Waarschijnlijk niet, omdat je weet dat dit niet kan. Het is onmogelijk. Waarom doe je dit dan wel als het om je eigen interne batterij gaat?

Je ervaart veel meer chaos en frustratie. Maar dat is hoe wij het geleerd hebben. Ontspanning bungelt ergens onderaan, aan een zijden draadje wat bij het minste of geringste wordt doorgeknipt; ontspannen, dat komt later wel…

Wat als we het omkeren? Eerst ontspannen en dan de taak.

Ik hoor je nu denken: ‘Ja maar dan komt er nooit iets af. Dan kom ik nooit meer van de bank. Dan heb ik helemaal nergens meer zin in. Nee, ik maak het eerst af, en DAN…’

En dan wat? Dan ligt de volgende taak op je te wachten? Het huishouden is nooit af, er is altijd wel een boodschap vergeten, qua werk is er altijd wel iets te bedenken en er is altijd wel iemand de aandacht van je vraagt.

Maar doorrijden op een lege tank, daarmee sloop je je auto. Waarom sloop jij jezelf?

Eerst ontspannen en vanuit daar in beweging komen. Het voelt heel gek, heel onwennig en super onzeker. Want komt je dan inderdaad nog van die bank af? Het zal je verbazen wat dit voor je gaat betekenen als je hiermee durft te spelen en te experimenteren. 

Loop je op je tandvlees?

Doe er dan een tandje vanaf, neem gas terug.

  • Ga een stukje wandelen, met je kop in de frisse buitenlucht.
  • Ga eens een kwartier zitten en staar voor je uit. Zonder telefoon of andere afleiding. Alleen even jij, je ademhaling, iets te drinken en het liefst een raam om uit te staren.
  • Maak het bespreekbaar, bij je manager, je collega’s, je gezin of je vrienden. Als je hulp durft te vragen, zal je verbaasd zijn over hoeveel mensen je willen helpen. 

Als je stressysteem zo overbelast en zo actief is, kan je ook niet meer logisch nadenken. Daarom zijn de meest simpele dingen ook ineens zo moeilijk. Daarom doe je 3 keer zo lang over die mail die je normaal zo uit je vingers rolt. Daarbij maak je jezelf echt kapot als je dit te lang blijft doen. Je beschadigt je hersenen en de kans dat je in een burn-out komt (als je daar niet al in zit) is echt heel groot.

Eerst je stressysteem tot rust brengen, vanuit daar weer in beweging. Ontspan, haal adem. Rustig in en uit door je neus en hou dit 5 minuutjes vol. Doe je ogen open en bekijk de wereld weer met een verfrissende blik, ik garandeer je dat het werkt.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen