BLOG

De gestreste wereld van de millennial

Stress bij millennials, de cijfers liegen er niet om. In deze blog leg ik je uit hoe het komt en waarom je deze klachten serieus moet nemen.

Millennials hebben het zwaar, maar worden helaas nog niet overal serieus genomen.

Waar we vroeger nog gewoon ‘huisje, boompje, beestje’ wilde, willen we nu de hele wereld bereiken. We willen succes, veel cash moneys, niks missen, overal bij horen en voldoen aan het perfecte plaatje. De maakbare wereld van de millennials maakt helaas meer kapot dan dat er bereikt wordt en die scheuren beginnen pijnlijk zichtbaar te worden.
 
Tevredenheid is ingeruild voor ambitie. Als je op deze ingeslagen koers blijft varen, dan leidt dat tot uitputting. Als het al niet te laat is…

Millennials en stress

Wie zijn de millennials en wat zijn de cijfers?

De druk bij de millennials ligt hoog. Dit zijn de mensen grofweg geboren tussen 1980 en 2000. Het gaat niet alleen om werkdruk, want ook bij studenten schieten de stresscijfers door het plafond. Maar als je op jongere leeftijd al een burn-out krijgt, dan is de kans dat je er op latere leeftijd weer een krijgt, nogal aanwezig. 

Een op de vijf mensen tussen de 18 en 35 kampt met dusdanige mentale klachten dat een burn-out op de loer ligt. Termen als ‘gejaagd’, ‘een vol hoofd’, ‘uitgeblust of leeg’ en ‘vermoeid’ zijn niet onbekend. Ik hoor ze ook veel terug in mijn praktijk. Oh en ‘vergelijken met anderen’ mag ook zeker niet ontbreken. Er zijn nog meer stress-signalen waar je niet aan voorbij moet gaan, je kan ze hier terugvinden. 

Maar waar komt het nou vandaan? En waarom lijkt juist deze generatie er zo gevoelig voor te zijn? 

‘Je kunt alles worden en alle succes behalen, als je maar hard werkt.’

Onschuldig of gevaarlijk?

Als je het aan je opa zou vertellen, zou die vinden dat je je niet zo moet aanstellen. Want hij heeft de oorlog meegemaakt, kende nog vrieskoude winters en weet pas wat echt hard werken is. De oudere generatie ziet de millennials ook weleens als ‘mietjes’, maar met deze uitspraken zouden ze mijns inziens wat voorzichtiger moeten zijn.
 
Dat vinden de millennials namelijk ook al wel van zichzelf. De lat ligt hoog en de wereld is maakbaar. Althans, dat zit in ons hoofd.

‘Je kunt alles worden en alle succes behalen, als je maar hard werkt.’

Onschuldig of gevaarlijk?

Het klinkt zo onschuldig, maar dat is het niet. In dit ene zinnetje zit een heleboel ellende verborgen. Want onbewust betekent dit ook: als ik dus niet ben geworden wat ik wilde, als ik geen succes heb behaald, dan heb ik dus niet hard genoeg gewerkt. Dus, nog een tandje erbij, nog meer ballen om hoog te houden, om zo dat succes waar te maken. Het verantwoordelijkheidsgevoel is enorm groot, en dat legt aardig wat druk op je schouders. 

Millennials concurreren met zichzelf en de hele wereld

 

Millennials concurreren met zichzelf en de hele wereld. Want: hallo Instagram met al je insta-worthy pics van perfecte levens zonder vetrollen en troep in huis. Je ziet iedereen stralen op feestjes en het lijkt alsof ze hun drukke leventje zonder moeite doorgaan. Maar is dat echt zo? Instagram, en alle social media, geeft een vertekend beeld. En toch is het dat beeld waar we aan willen voldoen. We hebben zo’n 5 uur vergelijkingsmateriaal per dag. Zit jij zaterdagavond op de bank met je kopje thee door insta te scrollen? Dan is de kans groot dat FOMO op speelt; de fear of missing out. Want iedereen doet leuke dingen, daar moet jij toch bij zijn? Ben je eigenlijk moe, dan schuif je dat zo aan de kant. Die anderen die klagen ook niet, dus jij ook niet. Hoppathee, mooie kleren aan, make-up op je gezicht en gaan met die banaan. Bye bye eigen grenzen.
 
Ik heb het al eerder gezegd, de druk is groot en de lat ligt hoog. Het onderwijs is vooral gericht op presteren en ook op werk draait het daar vaak om. Doordat we 24/7 bereikbaar kunnen zijn, is het gemakkelijk om nog even je werkmail te openen of in de groepsapp te kijken terwijl je eigenlijk vrij bent. Het is moeilijk om los te komen van de wereld. 

ballen hoog houden

Het leven moet alles bevatten en het liefst moet het voor ons 30e al perfect zijn. Middelmatig is niet meer oké. Het huis moet groot en hip zijn, de banen uitdagend en inspirerend, de reisjes ver en exotisch, de hobby’s uniek en succesvol en het sociale leven druk en levendig. Dat zijn de verwachtingen, maar de werkelijkheid is anders.

Want vaste contracten worden nauwelijks meer gegeven, de huizenmarkt is op zijn zachts gezegd uitdagend en de studieschuld is hoog. De combinatie van de verwachtingen en de realiteit zorgt voor stress, het ligt te ver uiteen. Een stukje verwachtingsmanagemant is hier wel op zijn plek. Maar dan komt dat stomme vergelijken weer: want als zij het kan, dan kan jij het toch ook? Maar jij ziet niet dat zij ’s avonds huilend op de bank zit, zich afvragend hoe ze al die ballen hoog moet houden.

Daarbij kunnen de millennials zichzelf aardig op de kop zitten; ‘ik heb toch alles, ik moet niet zo zeuren.’ Herkenbaar? 

Neem de stressklachten serieus

Met andere woorden; de stressklachten onder millennials is zeker iets wat aandacht verdient. Wat de oudere generatie ook zegt, ik geef daarop als antwoord; laat ze maar lullen. De cijfers liegen er niet om, de gesprekken die ik voer in mijn praktijk ook niet. 

Nu schetst deze blog misschien een heel pessimistisch beeld, maar je leven is echt niet alleen maar ellende. Als jij bereid bent om je levensstijl aan te pakken, balans terug te krijgen en veerkracht op te doen, dan kan je uitgroeien tot een gelukkig en ontspannen persoon. Dan kan je ook profiteren van de kansen die de maatschappij nu biedt, zonder jezelf daarbij uit het hoog te verliezen. 

Coachen is het nieuwe sporten

Durf eens wat ballen te laten vallen, schroef je verwachtingen eens bij en laat dat verantwoordelijkheidsgevoel toch varen. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je? True, als je het allemaal alleen wilt gaan doen. Maar dat hoeft niet. Want coaching is het nieuwe sporten. Boek gerust een gratis match-gesprek om te kijken wat ik voor jou kan betekenen, of lees hier de blog met tips om je direct op weg te helpen.

Juist door je in deze periode meer te richten op persoonlijke ontwikkeling in plaats van het ideaalplaatje, ga je die potentie die in jou verborgen ligt, aanboren. Maar wel op een gezonde manier. Eentje die overeenkomt met wat jij voelt en hoe je je presenteert. Je leert beter omgaan met stress en vergroot je veerkracht. Dit zijn tools die je voor de rest van je leven met je meeneemt.

‘Te midden van de moeilijkheid, ligt de mogelijkheid’

Albert Einstein

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen