BLOG

Deze stresssignalen moet je niet negeren

De cijfers van stress- en burn-out klachten liegen er niet om. Daarom neem ik je in deze blog mee in de signalen van stress die je niet mag negeren.

De cijfers liegen er niet om

Van de ruim 3 miljoen jongvolwassenen tussen de 20 en 35 zitten er 100.000 thuis. Drie van de vier studenten heeft te maken met emotionele uitputting. Tussen de 25 en 35 jaar heeft 21% burn-out klachten. 12% van de jongvolwassenen tussen de 15 en 25 jaar voelt zich leeg en uitgeblust aan het einde van de dag. 

De cijfers liegen er niet om. De generatie millenials, grofweg geboren tussen 1980 en 2000, hebben het zwaar. In deze blog ga ik vooral in op de signalen van stress die je niet moet negeren. Wil je meer lezen over waardoor de millenials juist zo zwaar getroffen worden, lees dan deze blog.

Is alle stress slecht?

Acute vs chronische stress

Laat ik allereerst vooropstellen dat stress an sich niet het probleem is. Stress kan en moet je niet uit je leven willen hebben. Echter, dat gaat om acute stress. Maar waar jij vooral last van hebt, is chronische stress. En als je niet oppast, loopt chronische stress over in overspannen zijn en een burn-out.

Bij een burn-out heerst vooral ook algemene uitputting, maar daar beland je niet zomaar. Er gaan signalen aan vooraf. Die soms wel opgemerkt worden, maar genegeerd. Ze worden vaak weggewuifd onder het mom van: ‘zo erg is het nog niet’, ‘ik kan mijn bed nog uit’, ‘de ene dag gaat het beter dan de andere.’ Ik hoor dit ook vaak terugkomen in mijn praktijk en dat baart mij zorgen.

Want waarschijnlijk ben jij iemand die altijd over je grens gaat, dus als je die ook maar enigszins voelt, is de kans groot dat je die allang overschreden hebt.

Signalen die je niet moet negeren

Lichamelijk, emotioneel, gedrag en cognitief

Als je de signalen eerder herkent, kan je ook eerder ingrijpen. Je zult merken dat, hoe meer en hoe langer je stress ervaart, hoe meer punten je zult herkennen. Wil je echt een duidelijk overzicht van hoe het met jouw stressleven is gesteld, vraag dan nu de gratis LevensGroei stress-scan aan.

Lichamelijk

 • Verhoogde hartslag/hartkloppingen
 • Spierspanning/spierpijn
 • Maagklachten/buikpijn/misselijk
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Slaapproblemen
 • Vermoeid
 • Paniekaanvallen
 • Overmatig transpireren
 • Oorsuizen
 • Duizelig
 • Weerstand verlaagt
 • Uitvalverschijnselen (van bijv armen of benen)
 • Trillend ooglid

Emotioneel

 • Prikkelbaar/korter lontje/frustratie

 • Sneller emotioneel

 • Lusteloos/geen zin

 • Gespannen

 • Angstig

 • Onverschillig

 • Rusteloos

 • Boosheid

 • Wisselen in stemming

Gedrag

 • Ongezonder leven (roken, drinken, eten)

 • Vluchtgedrag (veel schoonmaken, sporten, shoppen, overwerken)

 • Sociale contacten vermijden

 • Minder creatief

 • Niet meer kunnen ontspannen

 • Meer klagen

 • Meer verzuimen

 • Teveel tegelijk willen doen

 • Schrikachtig

Cognitief

 • Piekeren

 • Slechter geheugen

 • Moeite met concentreren

 • Moeite met plannen en overzien

 • Niet goed kunnen multi-tasken

 • Slecht prioriteiten kunnen stellen

 • Geen besluiten kunnen nemen

 • Minder efficiënt werken

Wacht niet tot je je bed echt niet meer uit kan komen

 

Het is een hele lijst zoals je ziet, en je hoeft niet van alles last te hebben om in een burn-out te zitten. Herken je je in 3 of meerdere dingen, dan is het tijd om actie te ondernemen. Op het moment dat je deze signalen namelijk merkt, is je stresssysteem al overbelast. Heel veel mensen, en misschien ook jij wel, denkt dat de maatstaf voor een burn-out is, dat je je bed niet meer uit komt. Misschien twijfel je wel of je klachten al erg genoeg zijn om actie te ondernemen. Maar zoals ik al eerder zei, je bent waarschijnlijk iemand die steeds maar weer over haar grenzen gaat. Op het moment dat jij dit dus voelt, ben je die grens al overschreden.

Schakel hulp in, juist nu je nog de energie hebt om het daadwerkelijk voor eens en voor altijd op te ruimen. Maak van stress je levensles. Krijg je leven weer op de rit en zorg dat je weer die energie, levenslust en veerkracht opdoet. 

Goed omgaan met stress en veerkracht opdoen is van essentieel belang om gezond, ontspannen en gelukkig te zijn. 

Stressklachten lossen zich helaas niet vanzelf op, daar moet je iets aan doen. 

Lieve jij, laat me een ding benadrukken: het leven hoeft niet stressvol en gejaagd te zijn. Er bestaat een uitknop voor je hoofd. En je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Wil je meer weten of wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact met mij op.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen