BLOG

Tips bij stress- en burn-out klachten

Lees hieronder tips en een belangrijke boodschap om je stress en burn-out klachten te verminderen.

Een burn-out, dat overkomt mij niet.

Stressklachten verdwijnen niet zomaar, als je niet oppast, beland je in een burn-out. Denk je nu; ‘dat overkomt mij niet?’ Well, think twice. Dat dacht ik ook. Totdat ik er middenin zat, omdat ik aan alle signalen en symptomen voorbijging. 

Met deze tips kom je al een heel eind op weg, maar daaronder staat nog een belangrijke boodschap voor je.

Tips bij stress en burn-out klachten

Zorg voor een stabiele basis

Zorg voor voldoende slaap, beweging, ontspanning en zorg voor gezonde voeding. Bij mij zit mediteren en yoga in mijn ochtendritueel en is een hele belangrijke basis om in balans te blijven.

Verminder je prikkels

Zet je telefoon eens uit. Blijf eens een dagje thuis. Doe eens even niks, staar gewoon eens voor je uit. En netflixen is niet niks dus, want ondanks dat je een beetje dom voor je uit zit te staren, is je brein keihard voor je aan het werk. En juist dat brein, die moet ontlast worden.

Ga wandelen

Wandelen is misschien wel een van de effectiefste manieren om stresshormonen uit je lijf te krijgen. Als je beweegt, gaat er meer zuurstof naar je hersenen. Wandelen bevordert je creativiteit, verlaagt je stressgevoel en verhoogt je productiviteit. 

Haal adem

Je adem heb je altijd bij je. Het is onze meest voor de hand liggende tool maar wordt nog het minst gebruikt. Als je gespannen bent, zit je ademhaling hoog. Adem dan eens 5 keer diep en uit. Trek jezelf even terug op de wc, voeten stevig op de grond en ademen maar. Je voelt je als herboren.

Maak de balans op

Wat geeft je energie en wat kost je energie? Hoe vaak zeg jij ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen? Leef jij naar je eigen waardes? Weet je nog wel wat die zijn? Hoe krijgen ze vorm in je leven? Dit behandel ik ook allemaal in mijn programma GeluksGroei, dit is namelijk een belangrijk onderdeel om te zorgen dat je in balans blijft

Herken je stressvalkuilen

Ieder mens is anders. Hoe reageer jij op stress, hoe ga je je dan gedragen en wat heb je nodig om ervan af te komen? Dit is een belangrijk onderdeel binnen GeluksGroei. Juist dit zorgt ervoor dat je jezelf door en door leert kennen en tijdig kan ingrijpen.

Schakel hulp in

Je hoeft het niet alleen te doen. Je hebt iemand nodig die je blinde vlekken zichtbaar maakt, die je je patronen en overtuigingen laat inzien en die je een spiegel voorhoudt. Een eerste kennismakingsgesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend. Mail gerust.

Ondanks dat mijn burn-out een van mijn meest waardevolle lessen is geweest, wil ik jou de hardheid hiervan besparen. Ook in de aanloop ernaartoe zitten al hele waardevolle lessen verstopt. Voorkomen is beter dan genezen. Als je aandacht hebt voor de stress die je in het hier en nu ervaart, kan je voorkomen dat het escaleert. 

Hierboven heb je tips gelezen waarmee je je stress kan verminderen. Wel wil ik gelijk iets heel belangrijks aankaarten: hoe waardevol deze tips ook zijn, er ligt meer onder. De reden dat jij steeds stress ervaart of richting een burn-out gaat, heeft te maken met bepaalde overtuigingen die jij hebt.

En hoe kan je nou echt ontspannen als een stemmetje in je hoofd maar steeds blijft zeggen dat je dat eigenlijk niet verdient, of dat je eerst dat ene ding van je lijstje nog moet afwerken. Hoe kan je ‘nee’ zeggen als je diep van binnen denkt dat je dan een slechte vriendin of werknemer bent?

Het is belangrijk om met deze patronen aan de slag te gaan want anders is wat je doet oppervlakte werk en val je bij elke tegenslag weer terug.

Met alleen rust nemen kom je er niet

Een burn-out voorkomen en je stress verminderen vraagt om een actieve aanpak. Zoals ik al zei, is er vaak wel meer nodig dan ‘even ontspannen’. Want dat je moet ontspannen, weet je zelf eigenlijk ook wel. Alleen iets houd je tegen, zorgt ervoor dat het steeds niet lukt. En zodra je met dat ‘iets’ aan de slag gaat, ga je echte ontspanning ervaren.

Eerst je shit opruimen, dan een leven naar je eigen voorwaardes creëren. Eerst die kleinhoudende gedachtes uit je hoofd halen, dan volgt bijna vanzelf rust en balans. 

Wil je samen met mij kijken welke gedachtes jou zo in de weg zitten? Wil je de mogelijkheden horen hoe je daarvan kan loskomen? En wil je ervaren hoe jouw leven eruitziet als je gelukkig bent en in balans?

Ik geloof niet dat je je beste versie kunt worden, ik geloof dat jij dat al bent maar dat die verscholen ligt onder een jasje van bullshit.

Wil jij dat jasje uitdoen? Wil jij weer echte kracht, innerlijke rust en stabiliteit ervaren?

Neem dan nu, geheel gratis en vrijblijvend, contact met mij op. 

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen