BLOG

Levenslessen uit de natuur

Vind je rust nemen moeilijk? Heb je altijd het gevoel dat je iets moet doen of nuttig moet zijn? In deze blog leg ik je uit waarom je dat soms juist niet zou moeten doen en wat dat je overlevert. Laat je inspireren door de lessen uit de natuur op een nuchtere en niet-zweverige manier.

Look deep into nature, and then you will understand everything better

Het wordt weer kouder buiten, de bomen verliezen langzaam maar zeker al hun blad en het is stiller buiten. De seizoenen wisselen gestaag door.

Ik moet je eerlijk bekennen, ik ben niet zo dol op de kou. Het begin van de herfst vind ik nog prachtig, met alle kleuren die dan ontstaan, maar zodra de kou echt in begint te kicken, moet ik enorm wennen. Ik heb ook meer behoefte aan rust en met een dekentje op de bank zitten. Misschien heb jij daar ook wel behoefte aan, misschien ben je ook wel wat vermoeider momenteel. Dat is niet zo gek.

De natuur is cyclisch, dat betekent dat het in een kring beweegt. Wat wij mensen vaak vergeten, is dat wij eigenlijk ook zo leven. Maar we willen dat vaak niet en staan hier niet bij stil.

We leven in een gehaaste maatschappij, waarin je altijd aan kan staan en van verstilling nog weinig sprake is. Maar als we iets kunnen leren van de natuur, is dat dat eigenlijk wel heel erg belangrijk is.

 

Nothing in nature blooms all year

De boom laat zijn bladeren los zodat hij in het voorjaar weer gezond kan groeien. Wij mensen vinden loslaten vaak moeilijk, vaak vanuit angst. Maar een boom denkt daar niet over na, hij laat los in en vertrouwen en altijd ontstaat er in de lente weer nieuw leven.

In deze blog wil ik je meenemen in de lessen uit de natuur en je vooral ook laten inzien dat zowel groeien, als loslaten allemaal met elkaar in verbinding staat. Het een kan niet zonder het ander. Stilstaan is geen achteruitgang, sterker nog, het is noodzakelijk om daarna weer volop in de bloei te gaan.

Laten we beginnen met de herfst, het seizoen waar we nu middenin zitten. De herfst staat voor oogsten en loslaten. Je oogst wat je hebt gezaaid in de lente. Met andere woorden; als je ooit plannen hebt gemaakt, is het tijd om te kijken wat daarvan is terecht gekomen. Welke zaadjes van ideeën zijn uitgegroeid tot werkelijkheid? Pluk jij de vruchten van je harde werken?

En, een belangrijk onderdeel van de herfst, is loslaten. De boom laat zijn blaadjes los zodat alle voeding naar de stam kan. Zodat hij kan overleven. Loslaten om te overleven. Loslaten om ruimte te maken. Wat vinden wij mensen dat soms lastig. Het voelt soms veiliger om vast te houden aan het oude vertrouwde, ook al weet je dat het niet goed voor je is. Maar wat gebeurt er als je loslaat? Wat krijg je ervoor terug? Hoe ziet je leven er dan uit?

De herfst leert ons dat loslaten juist noodzakelijk is en dat dat helemaal niet zo spannend hoeft te zijn als dat je denkt. Kies voor jezelf iets wat jij graag wilt loslaten.

Is het je perfectionisme? Het feit dat je altijd voor anderen klaar staat en niet voor jezelf? De overtuiging dat je er alleen toe doet als je presteert? Wat staat jou nu in de weg en waar wil je vanaf? Schrijf het op en doe er met een mooi ritueel afstand van. Steek het bijvoorbeeld in de fik. Maak ruimte voor nieuwe dingen, die wel bijdragen aan jouw mooiste leven.

Dan de winter. Het moment van rust en bezinning. En wat kennen we dit in de westerse wereld toch slecht. We gaan altijd door, staan altijd aan. Vele mensen worden onrustig van niks doen en stil zitten. Ik spreek genoeg mensen die dan schuldgevoel ervaren, of zo gek worden van zichzelf dat ze alsnog de keukenkastjes gaan boenen. We zijn enorm ver verwijderd van rust en bezinning. Men is liever bezig met de rest van de wereld (denk aan social media) dan met jezelf. Herkenbaar voor je?

De natuur heeft de winter nodig, want door de rust te nemen, zorgt het voor een vruchtbare bodem voor de lente. En zo is het ook voor jou. Juist door rust te nemen, door de stilte op te zoeken en door naar binnen te gaan, creëer jij een eigen vruchtbare bodem voor je eigen leven. Sta eens stil bij wat jij wilt zaaien straks in de lente. Keer naar binnen door middel van meditatie of mindfulness. Reflecteer op wat jij nodig hebt om stabieler te worden, om beter voor jezelf te zorgen, om meer ontspannen in het leven te staan. Geef jezelf deze tijd. Want juist als je jezelf deze tijd gunt, heb je daar straks heel veel profijt van.

En dan komt de lente. Misschien wel mijn meest favoriete seizoen. Als alles weer begint te bloeien, de wereld weer frisgroen wordt met vrolijke bloemen en de vogels weer vrolijk beginnen te zingen. Na het loslaten en naar binnen keren, is het nu tijd om te zaaien. Wat wil je laten groeien, wat wil je ontwikkelen? Welke eigenschappen wil je groter laten worden? Waar ligt je focus op?

Misschien ben je tot het inzicht gekomen dat je moest loslaten dat je altijd voor anderen klaar stond, heb je ontdekt in de stilte dat rust nemen eigenlijk best wel prettig is en ben je erachter gekomen dat je dat vaker wilt. Dan plant je in de lente het zaadje voor meer quality time met jezelf en alles wat daarbij komt kijken.

En, zoals het in de natuur werkt, werkt het ook bij jou. Een zaadje planten betekent niet in de grond stoppen en nooit meer naar omkijken. Het vraagt verzorging en vooral: GEDULD. En ik weet het, je wilt verandering dus je wilt het nu. Maar zo werkt het niet. Sommige plantensoorten doen er jaren over voor ze eindelijk boven de aarde uit schieten, omdat ze eerst de tijd hebben besteed aan stevige wortels.

Jij hebt ook tijd nodig. Nieuwe gewoontes en een nieuwe leefstijl ontstaan niet in een dag. Plant je zaadjes, blijf er mee bezig en houd geduld.

Want daarna komt de zomer. De tijd van de bloei. Ook een van mijn favoriete seizoenen. Het is lang licht, de mensen zijn vrolijker en er zijn overal geuren en kleuren. Ik word er altijd enorm vrolijk van. De zomer is vaak een tijd van veel meer energie.

In de zomer komt datgene tot uiting waar jij je aandacht op hebt gericht. Geniet ervan, met volle teugen.

Betekent dit dat je moet zitten wachten tot het lente is om te starten met een nieuw project of persoonlijke ontwikkeling? Of dat je moet wachten tot de herfst voordat je eindelijk iets mag loslaten? Nee, zeker niet.

Wij mensen ervaren de cyclus anders. Je kan ook een zomerse energie hebben terwijl het hartje winter is. Dat kan wisselen per dag. Leer jezelf kennen, je eigen cyclus. Je hebt dagen vol energie en je hebt dagen met minder energie, that’s all okay.

Wat ik je vooral wil meegeven is bewustwording, dat je het allemaal nodig hebt. Zowel loslaten als zaaien, zowel verstilling als volop genieten.

Je hoeft niet altijd in de lente of zomer energie te zitten, je hebt de herfst en winter nodig. Dus ben je wat meer moe? Heb je wat meer behoefte om op te ruimen? Wil je gewoon even met je dekentje op de bank? Doe dat. Heb je de behoefte om een dansje te doen, om te zingen en te fluiten? Doe dat. Maar kijk waar jij behoefte aan hebt, wat geeft je lichaam aan?

Je verstand kan nog zo hard schreeuwen dat je door moet gaan, maar als je lichaam rust nodig heeft, geef daar dan een keer aan toe.

 

Je bent niet gek, je bent een mens.

Vergeet geen water te drinken, pak wat zonlicht en beweeg mee op het ritme van de seizoenen. Je bent eigenlijk gewoon een huisplant met complexere emoties.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen