Het is corona tijd. Je verveelt je wellicht kapot, want laten we eerlijk zijn, ons leven ziet er totaal anders uit. Men spreekt erover dat veel jongeren een burn-out hebben, maar na gedegen onderzoek betwijfel ik of het geen bore-outs zijn.

In deze blog vertel ik je meer over wat een bore-out is, waarom de millennials juist een extra groot risico lopen en hoe corona samenhangt met een bore-out. En aan het einde geef ik je ook tips over hoe jij weer wat meer sprankeling in je leven kan aanbrengen.

Slechts slapen, vermoeid, een korter lontje, concentratieproblemen, uitstelgedrag, neerslachtig zijn. Stresssignalen die kunnen wijzen op een burn-out, maar wist jij dat er ook een bore-out bestaat?

Een bore-out houdt in dat je je letterlijk teveel verveeld. Het betekent niet dat je lui bent, het betekent dat je te weinig gestimuleerd wordt. Zelfs als je actief aan de slag bent, kan je je alsnog vervelen, als de werkzaamheden je niet genoeg voldoening en energie geven.

Waar er bij een burn-out te lange tijd te veel van je gevraagd is, of waar je lange tijd te veel van jezelf gevraagd hebt, is het bij een bore-out juist andersom; je bent te weinig geprikkeld en uitgedaagd.

De symptomen zijn hetzelfde, maar de oorzaak en dus de oplossing ligt op een heel ander vlak.

Er zijn nog niet zo denderend veel onderzoeken over bore-outs. Dat komt onder andere omdat er nogal een taboe op heerst. Durf jij tegen je baas te zeggen dat je je eigenlijk kapot verveeld en al weken Instagram en facebook doorscrollt onder werktijd omdat je je taken allang af hebt? Waarschijnlijk niet.

Daar waar de schaamte langzaam van de burn-out afglijdt, lijkt die bij een bore-out nog volop aanwezig te zijn.

Maar hoe ontstaan een bore-out en is het gek dat je letterlijk ziek kan worden van verveling?

Als je een bore-out hebt, ben je fysiek en mentaal uitgeput doordat je te weinig geprikkeld wordt. Je hebt voor je gevoel te weinig te doen en je wordt niet uitgedaagd. Je leidt aan chronische verveling en demotivatie. Dat klinkt misschien lekker (nog altijd beter dan een te hoge werkdruk zou je zeggen). Maar toch is dit lang niet ideaal. Daarnaast schaam je je dus en ben je er maar druk mee om te doen alsof je het heel druk hebt. Maar hoe langer je je verveelt, hoe langer je uitdaging mist, hoe ellendiger je gaat voelen. Zo ellendig dat het op een burn-out lijkt.

En daar zit een gevaar in. De aanpak is namelijk wezenlijk anders. Waar je bij een burn-out inderdaad eerst echt tot rust moet komen, moet je bij een bore-out juist weer op zoek naar die prikkeling en afwisseling in je leven.

Een bore-out bestaat uit grofweg drie elementen

 • Verveling
 • Gebrek aan uitdaging
 • Gebrek aan interesse

Verveling:
Je vond je werk in het begin leuk, je ging er vol goede moed en frisse energie heen, maar langzaam merk je dat het werk saai wordt. Je weet wat je moet doen, je weet hoe het werkt, je hebt het kunstje onder de knie en nu? Je vliegt door je taken heen en je houdt uren over om maar weer door facebook heen te scrollen.

Gebrek aan uitdaging:
Hersendood werk is misschien even fijn, maar als je dat dag in dag uit moet doen, dan is het ‘killing’. Als je meer aankan dan er van je gevraagd wordt, presteer je onder je niveau. Langzaamaan heb je geen zin meer in je werk en moet je jezelf ernaar toe slepen. Weer een dag zoals alle anderen die je bijna met je ogen dicht kan doen.

Gebrek aan interesse:
Vind je je werk eigenlijk nog wel leuk? Natuurlijk is niet altijd alles even leuk, maar hoe is de verdeling? In het begin kan het allemaal leuk zijn (want nieuw, dus veel te leren), maar als je ergens langer werkt, kan dit zomaar verschuiven. Als de nieuwigheid eraf is, is het dan nog wel interessant?

Bij een burn-out vraag je teveel van jezelf; je blijft maar taken aannemen terwijl je agenda al zo vol zit en je neemt je werk mee naar huis. Bij een bore-out zit er eigenlijk veel te veel potentie in je maar die komt niet tot uiting. Je werkzaamheden passen niet bij wat je aan kan en leuk vindt, de inspanningen die je verricht zijn eigenlijk weinig bevredigend.

Moet je nu elke keer als je je even verveelt in paniek raken? Nee, zeker niet. Je af en toe vervelen is zelf hartstikke goed, je wordt er creatiever van je en je brein komt tot rust. Maar is er sprake van aanhoudende verveling, dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Net als bij een burn-out, heb je ook niet ineens een bore-out. Maar kijk eens kritisch naar onderstaande vragen en beantwoordt ze eerlijk:

 • Doe jij je soms drukker voor dan dat je eigenlijk bent?
 • Spreid je taken die je eigenlijk vrij vlot af hebt, over een langere periode om maar bezig te blijven?
 • Voel je je niet uitgedaagd en verveeld?
 • Doe je routinematig werk en/of voer je veel dezelfde procedures uit?
 • Ben je moe en lusteloos als je klaar bent met je werk, zonder dat je het heel druk hebt gehad?
 • Ben je ontevreden met je werk?
 • Doe je veel privé dingen onder werktijd?
 • Heb je weinig interesse in je werk?
 • Haal je weinig voldoening uit je werk?

Ik stel uiteraard geen officiële diagnose, maar als je 4 of meer keer ‘JA’ hebt geantwoord, dan neig je wellicht naar een bore-out.

De corona crisis zorgt voor een verhoogde kans op een bore-out

Want laten we eerlijk zijn, als je niet in de zorg werkt, is de kans dat je je kapot verveelt zeer aanwezig. Elke dag lijkt op elkaar, je wandelt hetzelfde rondje en je mist de gezelligheid en afwisseling.

Door de huidige crisis zijn veel mensen onderprikkeld. Het leven is saai en daar raak je gedemotiveerd van. Het voelt uitzichtloos.

Doordat de symptomen van een burn-out op die van een bore-out lijken en er over bore-outs toch aanzienlijk minder bekend is, wordt er nu gezegd dat 80% van de jongeren tegen een burn-out aanzit. Ik betwijfel dat, want met deze kennis die je nu net gelezen hebt, denk ik dat het vooral bore-outs zijn.

Want waarom zijn nou juist de millennials hier extra gevoelig voor?

Millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zijn gewend aan een snel leven. Wil je iets hebben? Dan is het binnen 24 uur in huis. We hebben nog de aandachtsspanne van minder dan een goudvis. Er is enorm veel keuze (en dus keuzestress) en we zijn niet snel tevreden.

Ongeveer 55% van de werkende millennials wordt getergerd door verveling op het werk, laat dat nou net het ingrediënt zijn voor het ontwikkelen van een bore-out.

Millennials zijn vaak teleurgesteld in banen. Het is toch niet zo interessant als dat ze dachten en ze maken er toch minder impact mee. Daarnaast kan je jezelf natuurlijk oneindig vergelijken met de hele wereld (lang leve social media). Je klasgenoot lijkt een veel interessantere baan te hebben, dus dat wil jij ook.

En helemaal nu, in deze corona crisis, komt het leven van de millennials flink op scherp te staan. Want eerder bestond het uit oneindig veel dingen; uit je werk direct sporten, in het weekend stond je op een festival of in de kroeg, doordeweeks ging je nog even lekker shoppen en je had 10 verjaardagen per weekend om af te gaan. En nu? Nu val je in een zwart gat, gevuld met saaiheid en eentonigheid.

Het risico op een bore-out na je burn-out
Als je een burn-out hebt gehad, is de kans groot dat je wat voorzichtiger leeft. Dat wil je immers nooit meer meemaken. Je presteerde eerder om 150% en dat maakte je ziek, daar wil je dus nooit meer naar terug.

Begrijpelijk, maar het risico zit erin dat je hierin doorslaat. Dus dat je uitdagingen uit de weg gaat, nooit meer naar een feestje gaat en bij elke gaap denkt dat je je grenzen overschrijdt.

Ik herken dit, want het is ook enorm zoeken naar de juiste balans. En wellicht denk je nu; jeetje, houdt het dan nooit op? Glijd ik dan van het een in het ander?

Dat hoeft zeker niet, mits je de juiste hulp hebt. Of je nou een burn-out of een bore-out hebt, als je je problemen bij de kern aanpakt en jezelf daardoor door en door leert kennen, blijf jij stabiel en kan je genieten en profiteren van al het moois wat het leven te bieden heeft.

Tips

 • Leer iets nieuws. Zorg dat je geprikkeld wordt. Volg een cursus, kijk elke dag een inspirerende TedTalk, verbeter je gitaar-speel-skills of iets anders dat bij je past. Zoek het grensje op, ga net buiten je comfortzone. Want je zit al te lang in je comfortzone, dat is precies waar je je kapot verveelt, dus zoek iets waar uitdaging in zit.
 • Kijk naar je kwaliteiten. Veel mensen vinden het moeilijk om kwaliteiten over zichzelf op te noemen, terwijl dit juist zo belangrijk is om over jezelf te weten. Dus maak een lijstje van minimaal 5 kwaliteiten en houdt die vervolgens naast je werk. Komt het overeen? Of juist niet?
 • Creëer energiegevers. Maak eens een lijstje; wat geeft je energie en wat kost je energie? Kijk ook eens naar wat je vroeger leuk vind (zowel ‘vroeger’ als in je kindertijd, maar ook voor de corona crisis, toen nog alles kon en mocht). Kijk dan vervolgens wat je hiervan kan doen, wellicht op een creatieve manier.
 • Doe iets geks. Haal het kind in jezelf naar boven. Doe een dansje op straat, pak een driedubbele taart of haal onschuldige kattenkwaad uit. Belletje lellen klinkt misschien kinderachtig, maar als je dit met je vriendin doet, is de kans groot dat je binnen de kortste keren dubbel ligt van het lachen. En hier haal je weer een hele hoop energie uit.
 • Praat met je werkgever. Komt je bore-out ook echt door je werk, ga hier dan over in gesprek. Wellicht kan je meer/minder uur gaan werken, zijn er andere taken die beter bij je passen of kan je wel wat extra verantwoordelijkheid gebruiken.
 • Sta open voor nieuwe opties. Laat je loonstrook niet de maatstaf zijn van je geluk. Natuurlijk is geld belangrijk, maar als je elke dag doodongelukkig naar je werk gaat en je kan hier niet in doorgroeien, dan is het toch handig om eens naar iets nieuws te kijken.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen