Keuzestress

Hoe kom je ervan af? Waarom is niet kiezen zo vermoeiend? En natuurlijk 6 tips met hoe jij makkelijker kan kiezen.

Ik stond laatst voor het schap met gezichtsreiniger. Ik ben 30 jaar en gebruik voor het eerst in mijn leven foundation dus het leek mij een goed idee om het reinigen van mijn gezicht serieuzer te nemen. No worries, dit is geen tutorial over hoe je dat moet doen, ik ben wel de laatste die je daarover iets kan vertellen, maar het gaat over de oneindigheid aan keuzes.

Ik wilde een beetje een goede reiniger zonder al te veel troep. Where to f*cking start? Bij de dingen die een blaadje erop hebben? Dat ziet er namelijk ‘groen’ en ‘gezond’ uit. Moet ik gewoon al die etiketten lezen? Ik had ook geen zin om er al te veel geld aan uit te geven dus ook de prijzen wilde ik de gaten houden.

Eerlijk? Ik stond ervoor en werd met de seconde lamlendiger. Ik snap er namelijk geen k*t van en dacht alleen maar ‘wat als ik toch de verkeerde kies?’

Nu is het kiezen van een gezichtsreiniger niet je meest spannende beslissing in het leven, maar heel eerlijk? Waar het ook over gaat in het leven, de keuzes zijn oneindig.

Van chocola, tot make-up, tot studie, baan, woonplek of partners. Keuzestress is een echt ding wat vooral bij de millenials (geboren tussen 1980 en 2000) een rol speelt. Dus de grote vraag is: hoe kom je ervan af en maak je het maken van de juiste keuze makkelijker.

Keuzestress

Teveel keuze is helemaal niet fijn

Het lijkt fijn om veel keuzes te hebben, maar eigenlijk is dat het niet. Want hoe weet je dus of je de juiste hebt? Want als het fout is? Hoe moet je nou eigenlijk kiezen?

Voor ik je dat uitleg wil ik eerst uitleggen wat er gebeurt als je geen keuze maakt. Het is alsof je op een kruispunt staat en geen enkele weg gaat bewandelen. Je blijft daar maar staan tobben en twijfelen. Misschien komen er zelfs wel nog meer keuzes bij waardoor je nog meer het gevoel hebt dat je vast staat.

Het is vermoeiender om niet te kiezen.

Al dat piekeren en twijfelen is vermoeiend. Je gaat jezelf misschien vergelijken met anderen over wat zij dan hebben gedaan. Maar goed, vriendin A koos het klinkerpad, vriendin B ging rechtsaf en die andere vriendin is nog niet eens waar jij staat. Daar heb je dus ook eigenlijk helemaal niks aan.

Niet kiezen is vermoeiender dan wel kiezen. Je blijft immers op het kruispunt staan, verliest al je energie aan tobben en komt letterlijk geen stap vooruit.

Je kan geen foute keuze maken

Wat doet wel kiezen dan met je? Het zorgt ervoor dat je weer in beweging komt. Dat je iets gaan doen. En gaandeweg ontdek je wel of het de juiste keuze is. Om dat te ontdekken moet je immers toch echt een keuze maken. Vanuit die twijfelpositie waar jij nu staat, ga je nooit ontdekken welke keuze dan echt bij je past.

En weet je wat het is? Er is helemaal niks mis met ‘een verkeerde keuze’ maken. Voor zover er al een verkeerde keuze is. Want wat nou als je het gaat zien als dat het je sowieso iets brengt. Ofwel de ontdekking dat het jouw pad is. Ofwel de ontdekking dat dat het niet is, waardoor je weer helderder krijgt wat het dan wel is.

Je mag op je keuze terugkomen

Niks staat vast in het leven. Het enige constante is verandering. Dat zie je in de natuur en laat ik je eraan herinneren dat jij onderdeel bent van de natuur.

Je mag altijd terugkomen op een keuze. Je mag altijd zeggen ‘dit past toch niet bij mij, ik ga wat nieuws ontdekken.’ Dat zegt helemaal niks over jou. Je faalt niet, je bent geen nietsnut en je bent ook geen sukkel dat je het de eerste (of tweede, derde, vierde) keer niet wist.

Wat nou als elke keuze je iets brengt?

Iedereen in je leven heeft weleens ‘verkeerde’ keuzes gemaakt. De meeste hebben daarvan geleerd. Dat kan soms pijnlijk of vervelend zijn, dat klopt. En juist in die momenten zitten de meeste leringen. En vraag jezelf eens af: is het niet vervelender je hele leven op hetzelfde punt te blijven staan omdat jij maar niet kan kiezen?

Zo maak je makkerlijker keuzes

Minimaliseer je opties. Ja, je kunt voor je vakantie 25 websites vergelijken met vliegtickets en hotels. Maar je kan het ook niet doen. Hoe meer keuze er is, hoe verwarrender het voor je wordt.

Vertrouw op je intuïtie en onderbuikgevoel. Als je een generator bent (human design, check de blog als je met deze klaar bent) zit jouw antwoord in je onderbuik, je sacraal. Voel je een JA? Doe het dan. Voel je een NEE? Doe het niet. Ook al vind je het met je hoofd niet logisch. Ook als je geen generator bent (of dit niet weet), volg waar je je toe aangetrokken voelt. Trust your gut*

Stop met vergelijken. Het leven van de ander is namelijk niet jouw leven. Dus misschien is het voor je collega de beste keuze om voor altijd daar te blijven werken, als jij totaal iets anders wilt doen, moet je dat gaan doen.

Onderzoek je eigen overtuigingen. Hoe denk jij over een bepaalde keuze? Zie je vooral beren op de weg? En zijn die beren er echt of zijn dit slechts overtuigingen die jij in je hoofd hebt?

Maak je stappen kleiner. Als je een studie uit gaat zoeken, hoef je nog niet bezig te zijn met hoe je in vredesnaam gaat afstuderen. Dan ben je echt 20 stappen vooruit op waar je nu staat.

 

Even terug naar mijn gezichtsreiniger. Ik ben uiteindelijk mega geïrriteerd die winkel uitgelopen. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik over zoiets kleins zo moeilijk deed. Ik ben vervolgens naar een andere winkel gegaan en heb om advies gevraagd. Binnen 5 minuten stond ik buiten, opgelucht en met een reiniger. Of het de juiste is voor mij, ontdek ik wel door het te gaan gebruiken.

Dat is dan ook mijn laatste tip aan jou: vraag hulp. Wees selectief in wie je om hulp vraagt en ook hiervoor: doe het niet bij mij 5 mensen. Kies iemand uit die je helpt bij het ondersteunen van het maken van jóúw keuze, niet iemand die je oplegt wat hij/zij zou doen.

Veel plezier met kiezen en onthoud: je kan het eigenlijk niet fout doen en mag altijd overal op terugkomen. 

* Wil je meer leren te vertrouwen op je intuïtie zonder dat je hoofd zich ermee bemoeit, lees dan deze blog.

 

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen