Je denkt waarschijnlijk niet gelijk aan trauma in combinatie met hooggevoeligheid, maar toch is het echt zo. Misschien ben je bekend met de term hooggevoelig (ook wel bekend als hoogsensitief en hsp), misschien ook niet. Ik zal kort uitleggen wat het is en vooral de koppeling maken naar trauma. Want veel van de kernmerken zijn namelijk een beschermingsmechanisme op reactie van je trauma. En dat is precies waarom al die truckjes aanleren geen enkele zin heeft.

Je kan deze blog lezen of beluisteren als podcast. Scrol hiervoor naar beneden of zoek op spotify.

Wat is trauma?

Nu denken we aan trauma vaak gelijk aan hele grote dingen zoals seksueel misbruik, mensen uit de oorlog of mishandeling. Maar trauma is meer dan dat. Een trauma ontstaat doordat er gebeurtenissen niet goed verwerkt worden in je brein. Dat kan ook gebeuren als je je moeder kwijt bent in de supermarkt als jij nog maar klein bent, als je vader emotioneel afwezig is of als je je een keer rot bent geschrokken van een blaffende hond.

Er wordt weleens gesproken over trauma met een grote T en een kleine T. Hoewel ik deze vergelijking snap, zit er ook een risico aan, namelijk dat jij het gaat vergelijken en gaat denken dat dat van jou wel meevalt.

Trauma valt nooit mee en gaat ook altijd over je eigen beleving. Als jij er last van hebt, is het erg genoeg en daarvoor hoef je jezelf niet te vergelijken. Er zullen altijd mensen zijn die het slechter hebben en mensen die het beter hebben, dat doet er niet toe. Juist als hooggevoelig persoon is dit je valkuil, jezelf steeds maar weer vergelijken en aanpassen aan de ander.

Wat zijn de kenmerken van hooggevoeligheid?

Laat ik allereerst beginnen met dat ieder mens uniek is en ook dat er twee soorten hooggevoeligheid zijn. Namelijk de introverte en rustige variant, wat ongeveer voor 70% geld. En de extraverte variant, ook wel de high sensation seekers genoemd. Het lastige aan die laatste variant kan het vinden van de juiste balans zijn. Enerzijds heb je prikkels nodig, anderzijds heb je het ook nodig om daar echt van bij te komen.

  • Je bent extra gevoelig op 1 van je zintuigen. Denk aan geluid, tast (alles voelen kriebelen), reuk of zicht.
  • Je ziet veel details
  • Je bent gevoelig voor sfeer en stemmingen van anderen
  • Je hebt een groot empathisch vermogen
  • Je bent geneigd tot piekeren en overanalyseren
  • Je bent vooral gericht op anderen en hun behoeftes (pleasegedrag)
  • Je wilt graag harmonie en rust
  • Je hebt een sterke intuïtie

Er zijn uiteraard nog meer kenmerken, maar waar ik vooral dieper op in wil gaan is de combinatie met trauma.

Hooggevoeligheid in je hersenen

Het is wetenschappelijk bewezen dat de impact van de geboorte heel groot is op hoe jij als persoon in het leven staat. Heeft je moeder veel stress ervaren, dan maakt jouw oerbrein (ook wel reptielenbrein genoemd) zich klaar voor een stressvolle wereld. Het hele systeem van ‘vechten, vluchten of bevriezen’ staat bij jou extra afgestemd.

Je bent dus onbewust continu bezig met je veiligheid en dat reptielenbrein is daar de hele tijd mee bezig. Het doel is immers om jou veilig te houden en gevaar te scannen zodat je daarnaar kan handelen. Dus die pen die valt? Die hoor jij, want voor hetzelfde geld is het een bom. Natuurlijk denk je niet zo bewust, maar het is wel. water gebeurt in je systeem.

Ook ontstaat pleasegedrag al vaak hier. Juist als je moeder veel stress of zorgen heeft, kan jij dat in de buik al voelen. Vaak ontstat hier al het gedrag dat jij je aanpast zodat je moeder niet nog meer last heeft.

Hooggevoeligheid als beschermingsmechanisme

Als je dan ook nog in een onveilige situatie opgroeit, dan ontwikkelt het beschermingsmechanisme zich helemaal.

Jij hebt namelijk geleerd om heel goed naar je vader te kijken om te zien of je wel of geen grapje kon maken. Je hebt geleerd om dat kleine, trillende lipje te signaleren. Dat is immers een teken voor een woede-uitbarsting dus dan houd jij je gedeisd.

Of misschien ga je juist wel heel grappig doen, de clown uithangen om de spanning weg te halen. Of je gaat heel erg voor je moeder zorgen, want zij heeft het al zo zwaar dus je gaat haar (on)bewust ontlasten.

Op die manier ontwikkel je dus al die kenmerken die veelal als hooggevoelig bestempeld worden.

Trucjes bij HSP

Wat je vervolgens veel hoort is dat er truckjes worden aangeleerd, zoals jezelf beschermen voor energie. Ik zeg bewust truckjes omdat dit op langere termijn niet voldoende helpt. Je moet dit bewust doen, dat kost je energie en heel eerlijk? Eigenlijk werkt het niet.

Er wordt ook gedaan alsof het normaal is dat je als hsp’er 4 dagen moet bijkomen van 1 dagje winkelen. Ook dat is niet gezond. Natuurlijk is het goed om te weten wat je energie kost of geeft en dat je daarnaar handelt, maar 4 dagen bijkomen van 1 activiteit is over het algemeen geen goed teken.

En wat je ook veel leest is ‘hsp als kracht’ en dat je met man en macht je best gaat doen om al die dingen om te buigen tot iets moois. Ook dit zijn truckjes. Kan het helpen, jazeker. Wel kost het je heel veel energie en de kans op terugval is groot. Want verdwijnen daarmee je klachten? Nee.

Ruim je trauma op en zie je hooggevoeligheid verdwijnen

Als jij minder last wil hebben van het feit dat je altijd met de ander bezig bent, zo gevoelig bent voor van alles en altijd maar overal de lieve vrede wil bewaren, dan is het effectiever om met die trauma’s aan de slag te gaan. Ook als jij niet weet welke trauma’s het zijn. Dat hoef jij namelijk niet te weten. Sterker nog, je kan het niet helemaal weten.

Dat zit namelijk opgeslagen in je onderbewustzijn. 95% van wat wij doen in het leven komt uit het onderbewustzijn. Dat betekent dat slechts 5% bewustzijn is. Heel veel coaching en zelfs therapie is gericht op die 5% en dat is niet voldoende, dat blijkt keer op keer.

Als ik met mijn deelnemers aan de slag ga met bijvoorbeeld familie-opstellingen of dieptesessies, nemen ineens ook hun hsp-klachten af. Voor hen voelt het als een wonder, maar voor mij is het heel logisch.

Jouw trauma’s verdwijnen, waardoor je beschermingsmechanismes niet meer nodig zijn, waardoor jij veel relaxter en rustiger door het leven gaat. En dan heb je ineens niet meer last van elk geluidje of van alle energieën die er om je heen hangen. Jij bent vanaf dat moment namelijk gefocust op jezelf en het veilige gevoel in jezelf teruggevonden. En op dat moment kan het alleen maar beter met je gaan, zonder truckjes toe te passen.

Als je zelf ook meer vrijheid en rust in je leven in wilt ervaren, neem dan contact op.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen