Januari, de maand van goede voornemens. Dat februari waarschijnlijk de maand van gesneuvelde voornemens is, daar hebben de meeste mensen het niet over. En elk jaar herhaalt dit patroon zich gewoon weer terwijl je wat mij betreft je goede voornemens beter gelijk de prullenbak in kan gooien. Nog beter gezegd: begin er gewoon niet aan.

Want wat is dat toch, met goede voornemens? Waarom doen we ze überhaupt en waarom werkt het toch eigenlijk keer op keer niet? En wat zou je dan eigenlijk beter wel kunnen doen in deze periode van het jaar?

Ik ga het je uitleggen. In deze blog vind je 4 redenen waarom je goede voornemens beter kan skippen en krijg je tips over wat je dan beter wel kan doen in deze periode. Onderaan vind je deze blog ook als podcast voor als je liever luistert.

 

Het woord ‘voornemen’ alleen al

Allereerst zit het al in het woord ‘voornemen’. Wat zeg nou zelf, hoeveel daadkracht spat er van dit woord af? Hoeveel echte actie zit erin? Voor mijn gevoel vrij weinig tot niet. Een voornemen, iets wat je je voorneemt maar uiteindelijk toch niet doet. Er zit al een soort excuus in, het is niet eens echt een afspraak want het is iets wat je jezelf wel voorneemt, maar of je het echt gaat doen, ach ja, dat is een tweede.

Los van het woord an sich zijn er genoeg andere redenen waarom dit gedoemd is om te mislukken.

 

Ja Gerda, het is mijn leven ,niet de jouwe.

De tweede reden is namelijk dat de meeste goede voornemens gebaseerd zijn op angst. De angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om er niet meer bij te horen. En angst is zelden je juiste startpunt.

Daarnaast is het eigenlijk meer een soort hype. Het hoort erbij dat deze vraag je vast aan het kerstdiner gevraagd is. En als je nu een sigaret opsteekt of een taartje eet beginnen de opmerkingen als: ‘het is januari he’ Met andere woorden: dit is het moment om dat allemaal niet meer te doen (en andere dingen zoals sporten en gezond eten ineens wel). Hou je mond Gerda, het is mijn leven en jij bepaalt niet dat het in januari ineens allemaal anders moet volgens de maatstaven van wie eigenlijk?

En weet je wat het is? Het komt helemaal niet van binnenuit. Je krijgt ook altijd de meeste cliché antwoorden. Minder snoepen, meer sporten, stoppen met roken. Allemaal sociaal gewenste antwoorden die gewoon geroepen worden, zonder dat men eigenlijk is nagegaan of ze dat wel echt zelf willen. En acties die niet vanuit jezelf komen, hebben al een hele verkeerde voedingsbodem. En helemaal als die acties van 0 naar 100 gaan. Van 0 keer sporten naar 4x per week, van elke dag snoepen naar nooit meer snoepen. Dit is onrealistisch en onhaalbaar. Als je dan al aan de slag wilt, kan je beter klein beginnen.

 

Koop nu je sportspullen met korting (zodat ze daarna kunnen verstoffen)

Ook de marketing speelt er slim op in en dat maakt ook dat je het misschien lastig vind om er niet aan mee te doen. Hele bladzijdes zijn gewijd aan ‘het nieuwe jaar goed starten’ Uiteraard met de belangrijkste thema’s: stoppen met roken, afvallen en meer sporten. Wat heerlijk origineel.

‘Koop nu je sportspullen met 50% korting’
Ze zouden er eigenlijk onder moeten zetten: zodat je ze in januari 3x aankan en daarna het hele jaar niet meer.

En don’t get me wrong. Als jij dit echt wilt, dan stimuleer ik je en juich ik je toe. Als jij echt van binnenuit voelt dat dit is wat je wilt, go for it. Alleen wat het vaak is, mensen willen het helemaal niet echt. Die goede voornemens zijn niet oprecht en intrinsiek. En los van dit, als je heel eerlijk bent, is de winter dan echt de beste tijd om hiermee te beginnen?

Want hoe voel jij je eigenlijk? Als je naar je eigen energie niveau kijkt, ben je dan in de winter juist heel actief of heb je juist behoefte aan wat meer rust en vertraging? 

 

De tijd van rust, reflecteren en bezinning

Want de laatste en misschien wel de meest onverwachte reden, is namelijk dat het winter is. De winter is namelijk eigenlijk helemaal niet de periode om hele grote acties uit te zetten en heel druk te zijn. Kijk eens naar buiten, wat zie je dan? 

Ja ik geef je eventjes de tijd om echt te kijken, want als je ook maar een beetje op mij lijkt dan lees je eigenlijk vooral zo snel mogelijk door. 😂😜 Maar kijk echt eens eventjes naar buiten, wat valt je op?

Wat je ziet is rust en stilte. Kale bomen, vrij weinig in bloei en ook de diertjes zijn een stuk stiller. Het is een tijd van verstillen, vertragen, terugtrekken. Het is echt allesbehalve de tijd om vol gas te gaan. En nee, natuurlijk betekent dat niet dat je de gehele winter helemaal niks kan doen, maar verwacht niet het uiterste van jezelf.

Persoonlijk voel ik het ook heel erg. Ik heb geen zin in een drukke agenda, ik vind het heerlijk om lekker thuis te zijn met de kaarsjes aan, een theetje en een dekentje. Ik wil helemaal niet zoveel en ik geef me daar heerlijk aan over.

Straks, als het weer lente wordt, de dagen weer langer worden, de bomen weer in bloei gaan en ik de vogels weer hoor zingen, dan word ook ik een stuk energieker. Heb ik weer meer zin in om dingen te doen en te ondernemen, om uit huis te gaan. Ik weet dat en ik vertrouw daarop.

Ontdek wat jij echt zelf wilt

Dat maakt ook dat je in deze periode dus beter niet aan goede voornemens kan doen, maar dus wel aan reflectie en innerlijk werk. En als je dat doet, ontdek je namelijk ook doelen, wensen en verlangens die echt bij jou passen. Dan krijg je ook veel meer energie om dat uit te gaan voeren. Dan ben je innerlijk gemotiveerd en als het dan ook nog eens gebaseerd is op een verlangen in plaats van een angst, dan heb je helemaal de ideale combinatie om je dromen waar te maken.

Er is namelijk niks mis met doelen hebben (en er is ook niks mis om ze niet te hebben, dat terzijde) alleen er is wel iets mis met constant het uiterste van jezelf vragen.

Met van jezelf vragen om te bloeien en te gaan in een periode waarin dat eigenlijk heel onnatuurlijk is. Waarin je dwars in gaat tegen de natuur. En je mag me zweverig vinden, maar jij bent de natuur. Je bent er onderdeel van.

 

Calm down

Neem deze periode juist eens om te mijmeren, te schrijven en naar binnen te keren. Laat je tv eens uit en voer eens een mooi gesprek met je partner of staar gewoon wat van je af. Maak een wandeling en laat je inspireren door de stilte van de natuur. Ontdek eens welke dromen en verlangens er misschien wel in je spelen, wat komt erop?

En nee, je hoeft dat dus niet allemaal gelijk te volgen of duizend-en-een-plannen voor te maken. Je hoeft niet jezelf gelijk 4x per week naar de sportschool te slepen omdat je bedacht hebt dat je af moet vallen omdat je buurvrouw en tante Beppie dat ook doen. Je hoeft niet gelijk in de actie-modus te gaan om je doelen te bereiken.

Want die kale boom he, denk je dat die nu al bezig is met hoe hij zijn bladeren straks weer laat groeien? Nee hoor, die boom, die is gewoon. En ik weet het, jij bent geen boom. Jij hebt wel allemaal gedachtes en verwachtingen van de maatschappij en blablabla. 

Maar wat als je nou toch eens af en toe een tandje terug doet? Wat nou als je deze quote weleens serieus neemt:

‘Nothing in nature blooms all year’

Wat nou als je die toch ook eens op jezelf betrekt? Wat zou er dan gebeuren?

 

Neem je tijd, het zal je goed doen.

Reflecteer. Doe in deze periode je innerlijke werk. Keer naar binnen. Onderzoek wat zich daar allemaal afspeelt. Mijmer, fantaseer. Laat het een en ander aan je voorbijkomen zonder daar gelijk allemaal plannen voor te maken. Trek je terug, neem rust. En vertrouw erop dat het allemaal vanzelf weer komt en dat je helemaal niks hoeft te bewijzen, aan niemand niet.

Januari is voor mij de maand van rustig opstarten, mijmeren en lekker kneuterig op de bank liggen. Niks geen goede voornemens en dus ook geen dip in februari dat ik mezelf weer voor mijn kop kan slaan dat het weer niet is gelukt. Nothing in nature blooms all year, en dus ook ik (en jij) niet ❤️

Net als dat het voor de natuur goed werkt om zich terug te trekken, juist zodat alles straks weer volledig kan bloeien, zo werkt dat voor jou ook.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen