Nee, je kunt niet alles worden wat je wilt. Nee, niet alles wat je wilt heb je binnen 24 uur in huis. En nee, niet alles gaat makkelijk in het leven. In een wereld waarin je wordt uitgenodigd groots te dromen en the sky the limit lijkt, wil ik toch even een andere blik hierop werpen. Namelijk de blik van gezonde realiteit (die levert je namelijk een hoop op).

Oh, en er wordt ook eigenlijk helemaal niet zoveel van je verwacht, het meeste zit in je eigen hoofd en is gebaseerd op dingen die nu helemaal niet meer van toepassing zijn.

Wil je liever luisteren ipv lezen, dan is hier de link naar de podcast.

De invloed van manifestatie en money mindset coaches

Quotes als ‘if you can dream it, you can do it’, ‘start before you are ready’ en ‘je kunt alles worden wat je wilt’ dragen bij aan het idee dat de wereld totaal maakbaar is en dat succes voor handen ligt.

Mensen die dol zijn op manifesteren vertellen je vooral dat je het even moet visualiseren en dat het dan op magische wijze verschijnt. Ze vergeten vaak te zeggen dat actie de belangrijkste stap is en dat het vaker wel dan geen tijd kost. Oh en als je tegenslagen ervaart, wat heel normaal is in het leven, dan ligt dat volgens hen natuurlijk aan dat jij dan negatief hebt lopen denken.

Money mindset coaches durven je wijs te maken dat, als jij geld te kort ervaart, dat allemaal aan je mindset ligt. Pardon? Ik vind dit nogal een dikke middelvinger naar iedereen in de bijstand. Dan had je maar anders moeten denken.

En als je op tiktok of Instagram kijkt lijkt het wel of iedereen een bedrijf begint en hier ook nog eens mega succesvol in is. Dat het reuze gemakkelijk is en dat je binnen 2 maanden financieel vrij bent en lekker 2 uurtjes op Bali kan werken en verder uit een kokosnoot kan sippen. Ook hiervoor geld: ondernemen is echt een andere tak van sport en er komt een heleboel bij kijken. 90% van de startups falen. En dat is niet alleen maar omdat ze te weinig affirmeren.

Is iets niet gelukt in je leven? Dan is dat vooral lekker je eigen schuld. Had je maar anders moeten denken. Aldus de boodschap die tegenwoordige tijd heerst. En wat natuurlijk totale nonsense is.

De realiteit van het leven en de illusie van instant succes

Begrijp mij niet verkeerd, ik snap waar bovenstaande vandaan komt. En ja, je gedachtes zijn sterk en met je een positieve mindset kom je verder dan met een negatieve. Ik geloof ook dat de meeste mensen meer kunnen dan ze denken, visualiseren is wetenschappelijk bewezen en ik ben ook dol om de magie van het Universum en de planeten. Maar het leven is echt meer dan dat. Er zijn een hoop facetten waar je geen invloed op hebt.

Het leven lijkt tegenwoordig wel over de top te moeten. Je moet direct na je studie een topbaan met een topsalaris. Het liefst ook nog een auto van de zaak en natuurlijk wil je 4x per jaar op vakantie. En oh ja, je koophuis! Die moet duur, met 5 slaapkamers en alles moet pico bello in orde. Van het jaren 30 huis, tot de vissengraatvloer tot de stalen deuren (ja, ik kijk ook kopen zonder kijken).

Maar heel eerlijk, wat is er mis met een beetje realisme? En wat is er mis met loondienst? Wat is er mis met ergens beginnen en opbouwen?

Juist voor de twintigers en dertigers, die het gevoel hebben dat ze alles nu op orde moeten hebben, wil ik je echt meegeven dat dat totale bshit is. Deze periode is namelijk bij uitstek geschikt om juist heel veel over jezelf te ontdekken en te gaan ervaren wat je echt wilt in het leven.

Wake up call

Hallo, wake up call. Ja natuurlijk mag je hierover dromen en voor sommige is dit misschien zelfs ook wel weggelegd. Maar in de huidige tijd en maatschappij? Kijk eens naar wat je boodschappen kosten. Er is werkelijk waar niks mis met een beetje realiteit en realisme. Er is niks mis met ergens beginnen. Ik begon op een luchtbed. En in ons huis, wat wij huren, is geen passend servies te vinden. Ik ben 31. Het boeit me werkelijk geen ene reet.

Je kunt niet alles tegelijk en dat hoeft ook helemaal niet. En je hoeft het al helemaal niet nu voor elkaar te hebben. Gemiddeld worden we 80/90. Als jij nu 30 bent, heb je dus nog tijd zat om je leven te leven zoals JIJ dat wilt. Niet zoals je denkt dat anderen het doen of waarvan je denkt dat de maatschappij het van je verwacht. En laat deze leeftijd nou precies de tijd zijn om dat te ontdekken.

Je twintigste en dertigste is juist geschikt om te ontdekken en je eigen leven op te bouwen

Het grote voordeel aan deze leeftijd is namelijk ten eerste dat je echt steeds meer schijt begint te krijgen aan de mening van anderen, dat je niet meer verplicht naar school hoeft en dat je geen verantwoording meer hoeft af te leggen aan bijvoorbeeld je ouders. Het is echt tijd om op eigen benen te gaan staan, inclusief alles wat daarbij komt kijken en deze fase is echt soms al ingewikkeld genoeg. De belasting (ik weet nog steeds niet hoe het precies werkt), altijd bedenken wat je gaat eten (geloof mij, ik wist niet hoe vermoeiend dit was) en wat denk je van de oneindige wasmand (de meest ondankbare klus in het huishouden). En dan moet je van al die zogenaamde quotes het ook nog allemaal groot, groter, grootst doen. Teringjantje, ik word al moe als ik eraan denk.

Dat je ouders allemaal een huis konden kopen en op hun 25e het wiel hadden uitgevonden, is een heel ander verhaal. Want dat is waarmee we onszelf vergelijken he. En van deze groep komt die zogenaamde druk. Maar een huis kopen was in die tijd heel anders en er waren 5 banen waar je uit kon kiezen. De wereld was in dat opzicht echt een stuk makkelijker, het is niet voor niks dat millenials echt last hebben van keuzestress. Ik kan soms niet eens chocola kiezen, laat staan keuzes maken die belangrijker zijn, zoals een baan.

Waardeer het om iets op te bouwen

Je hoeft jezelf niet kleiner te maken dan je bent, dat zeker niet. Maar onthoud dat het heel normaal is om ergens te beginnen en iets op te bouwen en dat dat op je eigen tempo mag. Leer dat er helemaal geen druk is, behalve de druk die jij jezelf oplegt. Besef dat uiteindelijk werkelijk waar iedereen maar iets doet, zelfs diegene die het allemaal voor elkaar lijken te hebben, doen gewoon maar wat joh. En knoop echt in je oren dat de enige manier om te ontdekken of keuzes bij je passen, betekent dat je de keuze maakt en het gaat doen en het dan ontdekt. En dan kan je daar altijd nog wijzigingen in aanbrengen, niks is namelijk voor eeuwig en je hebt altijd de optie om ergens op terug te komen of te switchen.

En leer het te waarderen om iets op te bouwen. Het is fijn dat bol.com binnen 24 uur bezorgd, maar voor dingen die er echt toe doen, is het zo fijn om met trots terug te kijken op wat je hebt opgebouwd, waar je vandaan komt. En ja, dat kost tijd, so what?

Dus smijt die zogenaamde verwachtingen de deur uit, pleur die lat wat lager en je zult zien dat het leven je veel meer geeft om van te genieten

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen