Je menstruatiecyclus, je hebt er als vrouw maar mee te dealen. Hoe je cyclus je humeur beïnvloed leg ik je in deze blog uit. Want het is helemaal niet zo gek dat jij je de ene week mooier, sexyer en productiever voelt. En dat je de andere week aan alles twijfelt, er niks uit je handen komt en je de meest cranky b*tch op de planeet bent.

Hoe dat komt en natuurlijk ook wat je eraan kan doen, dat leg ik je uit in deze blog. Waarom? Omdat je leven echt een stuk relaxter gaat worden als je jezelf wat beter kent.

In deze blog vind je:

 • Je hormonen
 • Je cyclus aan de hand van 4 seizoenen (+ tips per seizoen)
 • De regel van 1% (De regel die je elke keer weer helpt)
 • De invloed van anticonceptie
 • GRATIS: Tracker om je eigen cyclus bij te houden

Hoe je cyclus je humeur beinvloed. Dankzij je hormonen.

Je cyclus gaat namelijk door verschillende fases heen. Dit heeft invloed op je humeur, op je creativiteit en je productiviteit. Op hoeveel je aankan qua stress, je energie en hoe je lichaam eruitziet.

Grofweg is je cyclus op te delen in 4 fases, ook wel de 4 innerlijke seizoenen genoemd. Voor we het over je cyclus gaan hebben, wil ik je uitnodigen eens na te denken over de externe seizoenen. Want wat merk jij aan jezelf, je omgeving en de natuur in bijvoorbeeld de lente? En wat merk je in de winter?

In de lente begint de natuur te groeien, in de zomer is de energie op zijn hoogst en zijn de mensen vaak het blijst, in de herfst laten de bomen hun bladeren los en in de winter trekken beren zich terug. Dat is ook wat er intern bij jou gebeurt. En dat heeft te maken met hormonen, namelijk oestrogeen, testosteron en progesteron. 

Hoe je cyclus je humeur beïnvloed
Hoe je cyclus je humeur beïnvloed

Oestrogeen geeft je een positief gevoel. Als dit hormoon stijgt, voel je je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent optimistisch en zit lekker in je energie.

Testosteron zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in seks. Het is dus niet zo gek dat dit hormoon piekt tijdens je eisprong, het moment dat je het meest vruchtbaar bent en biologisch gezien is het dus handig als je dan lekker van bil wilt. Voortplanten is immers in de natuur een prioriteit, al kan je daar als mens een hele andere mening over hebben.

Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Het zorgt ervoor dat je lekker lui thuis op de bank wilt hangen, je wordt slaperiger en ook eetbuien kunnen voorkomen (hallo enorme behoefte aan chocola net voor je ongesteld wordt).

Hoe je cyclus je humeur beïnvloed, komt door de wisseling in hormonen.

Jouw cyclus en hoe je hier rekening mee kan houden

Je menstruatie (de innerlijke winter) 3-7 dagen

Met menstruatie wordt bedoeld het verliezen van helderrood bloed. Dus niet het bruine/bruinrode bloed wat je soms al daarvoor verliest. Dat is officieel nog niet je menstruatie. Als je helderrood bloed verliest, dan is dat dag 1 van je cyclus.

Tijdens deze fase, ook wel de innerlijke winter genoemd, is je lichaam hard aan het werk. Het moet immers het opgebouwde baarmoederslijmvlies van de afgelopen cyclus loslaten. Dit kost nu eenmaal veel kracht en energie.

Je zult dus ook merken dat je tijdens deze fase wat meer en sneller vermoeid ben. De kans is ook groot dat je behoefte hebt om alleen te zijn en de rust wilt opzoeken. Zelf verander ik echt in een kluizenaar in deze fase. Sociale activiteiten, WhatsApp? Daar zit ik eigenlijk allemaal niet op te wachten.

Je kunt je bedenken dat je dus nu niet het uiterste van jezelf moet vragen. Doe geen keiharde work-out en als het even kan, plan je agenda dan ook niet te vol. Ik leg straks nog wat uit over de regel van 1%, want ik snap ook heus dat de meeste niet in de positie zijn om alles uit je handen te laten vallen. We moeten ook realistisch blijven, maar daarover dus hieronder meer.

Je winter kort samengevat:

 • Weinig energie (en dus logischerwijs ook minder motivatie en fut)
 • Behoefte aan rust, comfort en naar binnen keren
 • Houd je agenda leeg, maak tijd voor jezelf vrij
 • Wees mild voor je lichaam
 • Reflecteer

Je pre-ovulatie (je innerlijke lente) 10-14 dagen

Is je menstruatie voorbij, dan kom je in je innerlijke lente. Ik vind dit misschien wel de meest fijne periode. Je voelt je energie weer toenemen, je zit weer lekkerder in je vel en ik krijg echt verbazingwekkend veel gedaan in deze tijd.

Je gaat weer stralen en je libido stijgt. Je zelfvertrouwen neemt toe, waardoor je gemakkelijker nieuwe dingen kan proberen en je hebt veel meer energie voor sociale activiteiten.

Let wel op: de lente is een toenemende energie, dat zie je in de natuur ook. Bloemetjes en blaadjes komen rustig tot bloei. Verwacht van jezelf dus niet dat jij de dag na je menstruatie direct weer helemaal 100% terug bent. Ook jij mag rustig opstarten, wat meer plannen maken en voelen wat de energie in jou doet. Ik merk dat ik in deze fase meer zin heb om dingen te creëren en meer energie hebt om te bewegen. Je kan je workouts dus rustig aan weer wat verzwaren.

Een grote valkuil is, is dat je vanuit deze energie je hele agenda vol gaat plannen. Jij hebt immers nu genoeg energie en je hebt er ook zin in, maar pas op. Je cyclus is namelijk een patroon en dat betekent dat de herfst en winter zich altijd weer voordoen. En waar je eigenlijk echt niet op zit te wachten, is dat je hele herfst en winter vol gepland zijn. Hou daar dus rekening mee.

Je kunt je cyclus goed monitoren aan de hand van je afscheiding. Breng twee vingers na binnen (idealiter na het douchen) en trek die uit elkaar. Qua afscheiding merk je in de lente dat het wat taaier en dikker is. De baarmoedermond wordt afgesloten en zaadcellen kunnen er niet doorheen. Hoe dichterbij je eisprong komt, hoe meer dit weer verandert.

Je lente kort samengevat

 • Toenemende energie
 • Meer zelfvertrouwen (hallo inner Queen)
 • Je krijgt taken (waar je tegenop ziet) makkelijker gedaan, je wordt ook steeds productiever
 • Veel ‘DOE’ energie
 • Pas op met je agenda niet te vol plannen, daar krijg je in je innerlijke herfst en winter namelijk geheid spijt van

Je ovulatie (je innerlijke zomer) 3-4 dagen

Dit is de kortste periode van je cyclus, maar waarschijnlijk wel de meest fijne, al is dat natuurlijk ook echt een persoonlijke voorkeur.

Qua hormonen gezien voel jij je on top of the world op dit moment. Je voelt je supersexy, zelfverzekerd en je libido is hoog. Je sociale batterij lijkt wel oneindig en je energie is sky high. Sommige mensen vinden deze fase ook lastig, omdat er vrouwen zijn die hun eisprong voelen en vooral daarna vermoeidheid kunnen ervaren of snauwerig kunnen zijn.

Je libido is zo hoog, omdat je testosteron nu piekt. Het hormoon waardoor je onder andere ook zin hebt in seks.

Fact: Mannen hebben een cyclus van 24 uur. Zij beginnen de dag met testosteron en cortisol. Hierdoor starten zij de dag actief en fit. Naar mate de dag vordert, nemen die hormonen af en komen ze in de avond toe aan relaxen. Tijdens de nacht resetten ze en de volgende dag beginnen ze weer met frisse energie. De maatschappij is hierop ingericht, terwijl het voor vrouwen toch wezenlijk anders ligt. Niet zo gek dus, dat je dit tempo niet kan bijbenen.

Wat je vaak merkt, is dat je productiever bent en het allemaal goed kan behappen. Overwerken of een tandje bijzetten? Dat is in deze fase geen probleem voor je. Het kan zijn dat je vanuit deze hogere energie, het moeilijk vind je langere tijd op 1 ding te focussen.

Let wel ook op of je jezelf niet voorbijloopt. Je bent immers nog steeds een mens en geen machine. Ook in deze fase geldt; plan je agenda uit enthousiasme niet te vol.

Je afscheiding is doorzichtig, elastisch en is gemakkelijk om draden van te maken. Je kan het goed onthouden door het te zien als de snelweg van de zaadcel. Rond je ovulatie is die optimaal. De zaadcel kan gemakkelijk naar de baarmoeder toe om zo de eicel te bevruchten.

Je zomer kort samengevat

 • Je energie piekt en je voelt je goed
 • Je bent sociaal, alert en zit vol zelfvertrouwen
 • Je vindt het waarschijnlijk prima om extra werk te verzetten
 • Je bent een stuk productiever en communicatief vaardiger (plan lastige gesprekken waarin je voor jezelf op moet komen dus ook nu)
 • Je afscheiding is elastisch en doorzichtig. De snelweg van de zaadcel is nu optimaal.

Je pre-menstruatie (je innerlijke herfst) 101-15 dagen

De bekende periode waarin veel vrouwen PMS ervaren. Kleine sidenote: als je veel last hebt van je menstruatie, is dat vaak een teken dat er iets aan de hand is. Dat kan zijn dat je te druk bent en je cyclus niet eert, of misschien speelt er wel iets anders zoals PCOS. Dat is niet mijn expertise, maar kijk eens kritisch naar je agenda en raadpleeg bij twijfel een expert (arts, hormooncoach etc)

Deze periode is vaak het langst. Je lichaam gaat kijken of het eitje bevrucht is. Zo ja, dan ben je zwanger. Zo nee. Dan gaat je lichaam alles weer afbreken wat is opgebouwd. Je merkt daarom een verschil na je ovulatie.

De eerste dagen is het waarschijnlijk nog wel prima, maar hoe dichterbij je menstruatie komt, hoe meer je die innerlijke herfst kan voelen. Je glijdt als het ware via een nazomer je herfst in. De energie verschuift langzaam.

Je hebt behoefte om meer naar binnen te keren, je bent sneller moe en hebt minder behoefte aan mensen. Ga dus ook niet extreem zwaar sporten in deze fase en probeer je record voor hardlopen niet te verbeteren. Richt je eerder op yoga en schakel een tandje terug. Je stelt je niet aan, je lichaam is keihard aan het werk.

De kans is groot dat je makkelijker door bullsh*t heenprikt. Je doorziet wat wel en niet werkt. Je gaat in deze fase wel meer reageren in plaats van communiceren, pas hier dus mee op. Maak in deze fase geen drastische beslissingen. Heb je taken liggen waar je je concentratie voor nodig hebt, zoals administratie, doe die dan nu. Je bent een stuk kritischer naar jezelf en anderen.

Komt in de lente je inner Queen naar voren, dan is dat in je herfst je inner Criticus. Dacht je dus 2 weken geleden nog dat je de wereld wel aankon en dat die nieuwe baan perfect voor je is. In deze fase kan je overal aan twijfelen. Van je partner, tot je kledingkast. Van je baan tot wat je moet eten. Nogmaals: als je echt veel klachten ervaart in deze periode, met name de dagen voor je menstruatie, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is.

Geef jezelf daarom goede voeding. Ik weet het, je wilt chocola en je wilt geen moeite doen, maar met chocola voed je jezelf niet. Echte diehards mealpreppen in hun lente en zomer, zodat je het in je herfst en winter makkelijker hebt. Eerlijk, ik wou dat ik zo was, maar goed. Je kan niet alles hebben in het leven he 😉

Je herfst in het kort

 • Energie verschuift langzaam van doen naar zijn
 • Behoefte om je meer terug te trekken
 • Pas op je inner Criticus
 • Je wordt emotioneler en PMS kan op de loer liggen, beware
 • Energiemanagement boven tijdmanagement. Met andere woorden; je energie gaat voor je planning.
 • Je afscheiding vermindert. Het kan wat korreliger en droger worden. Het is minder toegankelijk voor zaadcellen. De snelweg sluit een tijdje.

De regel van 1%

Idealiter zeg je rond je menstruatie gewoon ‘tabee, ik doe ff niet meer mee’. Maar goed, er moet gewerkt worden, misschien heb je wel voor een gezin te zorgen of staan er andere dingen op de planning waar je gewoon echt niet onderuit kan.

Kijk dan naar de regel van 1%. Daarvoor moet je eerst je eigen 100% weten. In mijn winter is dat dus inderdaad in een bubbel duiken en gewoon van de aardbodem verdwijnen. Maar goed, ik heb ook werk te doen. Dat betekent dat ik wel werk, maar geen sociale afspraken daarnaast plan.

Het betekent ook dat ik in mijn lente en zomer juist meer doe, zoals het schrijven van content, zodat ik daar in mijn herfst en winter profijt van heb.

Of als je 100% is dat je in je herfst een dag naar de sauna wilt zonder gestoord te worden, maar dat gaat niet. Dan is 1% een (voeten)badje nemen of extra lang douchen met je favoriete douchegel.

Ga hiermee voor jezelf eens aan de slag. Ontdek eens wat jouw 100% is per fase. En wat is dan 50% daarvan, of dus 1%? Het mooie is, is dat je deze regel elke dag kan toepassen. Ook los van je cyclus. Ben je heel erg moe maar kan je niet een uur een dutje doen, dan kan je misschien wel 5 minuten mediteren of wandelen.

De invloed van anticonceptie

Als je aan de pil zit, dan wordt deze cyclus onderbroken. Of sterker nog, je hebt eigenlijk geen cyclus, je ovuleerd namelijk niet. Je hebt wel een bloeding, maar dat is een ander soort bloeding. Het kan zijn dat je alsnog deze gevoelens ervaart, maar dit komt dan wel door een ‘nep-menstruatie’.

Als je een spiraal hebt, heb je wel een eisprong en dus een eigen natuurlijke en hormonale cyclus. Sommige vrouwen hebben echter geen menstruatie meer, dat betekent niet dat je ook geen innerlijke seizoenen meer hebt.

Mocht je geen cyclus hebben, maar wel meer willen letten om het ritme van je eigen energie, dan kan je met de maan werken. Even heel kort:

De nieuwe maan (als je haar niet of nauwelijks ziet) is je innerlijke winter. De volle maan is juist je innerlijke zomer.

Dit is dus hoe je cyclus je humeur beïnvloed

✨Hormonen✨ En vooral eigenlijk dus of jij jezelf en het ritme van je lichaam eert. Want hoe meer jij mee weet te bewegen met de fases, hoe minder last je ervan zult hebben. Er is (helaas) nog veel te weinig kennis hierover, met name ook van vrouwen zelf. Er is daardoor ook veel onbegrip, misschien ook wel van je partner of je mannelijke collega’s.

Zelf neem ik mijn partner mee in deze fases. Ik leg uit wat elke fase met mij doet. Dat ik het in mijn lente makkelijker vind om op te ruimen en in mijn herfst vaak heb dat ik het niet overzie en overprikkeld wordt. Hij kan mij dan hierin ondersteunen.

Ik hou dus ook rekening met mijn planning. Wanneer maak ik afspraken, welke sport beoefen ik en wanneer schrijf ik voor mijn bedrijf? Wanneer schakel ik terug en wanneer ga ik juist meer naar buiten.

Ik houd mijn cyclus bij en verwerk het sinds kort ook in mijn agenda. Om dus te waken dat ik in die lente en zomer mijn hele agenda van de herfst en winter volplan. Dat is een heel proces wat gaat met vallen en opstaan, maar ik weet dat ik uiteindelijk mijzelf hiermee juist heel erg goed doe.

En dat gun ik jou ook. Een leven volgens je eigen ritme. Waarin je jezelf dus ook accepteert en respecteert in de fase waar je bent. Dat je jezelf dus niet op de kop slaat als het even niet lukt die dagen voor je ongesteldheid, maar weet dat het ook gewoon je hormonen zijn.

En onthoud: 1% is echt beter dan niks, dus eer dat.

Track je eigen cyclus

Weten is leuk, toepassen nog veel belangrijker. Ik ben lang op zoek geweest naar een tracker die het allemaal had, maar die kon ik niet vinden. En dus heb ik hem zelf gemaakt. Ik deel hem HIER met jou. Je kunt hem gratis downloaden. Helemaal gratis ja, je hoeft zelfs niet eens je e-mailadres achter te laten. Download hem direct en ga aan de slag om je eigen lichaam en geest nog beter te kennen, zodat je ook met meer (zelf)acceptatie en rust door het leven gaat.

Vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde door te stoppen met pleasen