Dieptesessies
Heb je geen controle over je reacties of voel je je snel aangevallen? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door een eerdere gebeurtenis in je leven waardoor je nu wordt getriggerd. Met dieptesessies ruimen we deze trigger en daarmee je reactie op.
Waar zijn dieptesessies voor?
Je weet dat er niet zoveel aan de hand is, maar toch heb je geen controle over je reactie? Voel je je soms ineens heel geïrriteerd, aangevallen of gefrustreerd? Er is een grote kans dat er een blokkade zit in je brein door iets wat eerder in je leven is gebeurd. Dit kan een trauma of andere gebeurtenis in je leven zijn. Deze blokkade is perfect op te lossen met dieptesessies.
Het verschil tussen dieptesessies en andere therapie
Veel therapie is gericht op het ombuigen van je gedachten. Dit kost veel energie en werk omdat je 50.000 tot 60.000 gedachten hebt op een dag. Zie deze allemaal maar eens om te buigen. De dieptesessies werken op een ander niveau. Ze zorgen ervoor dat je trigger verdwijnt en daardoor ook jouw (onbewuste) gedachtes en reactie op deze gedachtes. Klinkt een stuk makkelijker, toch? Dieptesessies zijn erg effectief en kunnen zelfs helpen bij paniek- en angstaanvallen.
Een vorm van traumaverwerking
Wat is een trauma?
Het kan heftig klinken, maar eigenlijk heeft iedereen trauma’s. Trauma’s zijn niet alleen heftige gebeurtenissen zoals het meemaken van oorlog of seksueel misbruik. Een trauma gaat er vooral om hoe jij een gebeurtenis hebt beleefd. Je hebt een trauma als een bepaalde gebeurtenis zoveel indruk op je heeft gemaakt dat je er moeilijk mee kan omgaan. Bij een trauma blijf je hangen in gevoelens van angst, verdriet of boosheid.
Een trauma is voor iedereen anders
Het gaat dus niet om de situatie zelf, maar meer om jouw ervaring ervan. Dat betekent dat jij nu misschien terugdenkt aan je kindertijd en denkt ‘Ach, dat viel toch wel mee’. Terwijl jij dat als kind wel als traumatisch hebt ervaren en dat ook zo mentaal hebt opgeslagen. Je moeder kwijtraken in het winkelcentrum, een emotioneel afwezige vader of je ouders die vaak tegen je schreeuwen als je iets verkeerds deed of het gevoel dat je altijd op je tenen moest lopen. Allemaal voorbeelden van mogelijke trauma’s die je onbewust zijn bijgebleven. Met dieptesessies kun je deze trauma’s verwerken.
Is EMDR hetzelfde als een dieptesessie?
Nee. Hoewel zoveel EMDR als dieptesessies vormen zijn van traumaverwerking, werken ze beiden anders. EMDR focust zich namelijk op het moment waarop jij denkt dat jouw trauma is ontstaan. Dit is vaak ook een traumatische gebeurtenis, maar de kans is groot dat dit trauma nog eerder is ontstaan.
Tijdens de dieptesessies werken we met je huidige klachten en reacties. Je hoeft dus niet te weten wat de oorzaak is. We pakken een reactie waar je nú last van hebt en je brein zal je brengen tot de kern.
Voorbeeld: als jij ooit seksueel misbruikt bent, ga je met EMDR terug naar dat specifieke moment. Waar je echter nu last van hebt is dat je in paniek raakt als iemand je aanraakt. Bij dieptesessies focussen we op deze reacties. Dat is immers waar je nu tegenaan loopt.
Uit eigen ervaring met zowel EMDR als dieptessessies weet ik goed hoe beide methodes werken en verschillen.
Lijkt een dieptesessie op hypnose?
Nee. Bij hypnose wordt je in een diepe trance gebracht waarbij je in volledige ontspanning en concentratie ervaart. Bij een dieptesessie ben je heel bewust aanwezig en ben je niet volledig ontspannen. De sessies kunnen vrij intens zijn en je kunt je daarna erg vermoeid voelen. De sessies zijn echter zo effectief dat deze kortdurende vermoeidheid zeker niet opweegt tegen de langdurige effecten.
Wat is het verschil tussen cognitieve gedragstherapie en dieptesessies?
Door ervaring met beide soorten therapie kan ik je het verschil duidelijk vertellen.
Vroeger kreeg ik hulp voor mijn boze reacties, of tegenaanvallen, op kritiek. Bij cognitieve gedragstherapie, dat zich focust op gedachtes, leerde ik dat kritiek niet betekende dat ik niets kon. Ik leerde dat ik nog steeds veilig was en voor mezelf kon opkomen. Ook leerde ik hulpzinnen als ‘ik ben veilig’ en ‘ik hoef het niet met alle kritiek eens te zijn’.
Ik ontdekte waar het vandaan kwam en hoe ik mijn gedachten kon ombuigen, maar m’n gevoel, gedachtes en fysieke reactie bij kritiek gingen niet weg. Ik voelde nog steeds onrust in mijn lichaam en onrust in m’n hoofd.
Door dieptesessies is mijn trigger helemaal verdwenen, voel ik me niet meer aangevallen bij kritiek en krijg ik hier geen fysieke reacties of gedachtes meer door.
Hoe weet ik of ik een dieptesessie aan durf?
Een dieptesessie kan erg spannend klinken, maar je kunt altijd terecht bij me met vragen. Geef vooral aan dat je het overweegt en dat je het spannend vindt. Je bent hierin zeker niet de enige.
Shyanne is een super fijne coach! Voel mij goed gehoord door haar en communiceert op gelijkwaardig niveau. Na een paar dieptesessies zit ik weer goed in mijn vel, heb ik weinig last meer van paniek en voel ik me emotioneel weer in balans! Dankjewel! ❤️
In welke situaties zijn dieptesessies effectief?
Je klapt dicht in situaties. Iemand is boos op je, maar thuis bedenk je pas wat je had kunnen zeggen.
Je hebt moeite met kritiek of feedback. Jij denkt gelijk: ‘zie je wel, ik doe het allemaal niet goed genoeg’ en je perfectionisme en zelfkritiek nemen het over.
Je irriteert je enorm aan iemand, maar je weet niet waarom.
Je wordt heel boos om kleine dingen.
Je voelt je persoonlijk aangevallen bij feedback. Je wordt er boos van of moet erom huilen.
Je bent altijd anderen aan het pleasen. Je wil eigenlijk nee zeggen, maar je doet het toch maar weer ten koste van jezelf.
Je hebt last van angst- en paniekaanvallen. Ze overvallen je ineens en omdenken werkt niet.
Je hebt last van lichamelijke klachten door stress. Voorbeelden hiervan zijn migraine, spanning in je lichaam of een misselijk gevoel.
Dit zijn maar een paar voorbeelden. Twijfel je? Neem dan contact met me op. Tijdens een gesprek kijken we samen wat jij precies nodig hebt.
Hoe werkt een dieptesessie precies?
Ik zou je de hele methode achter dieptesessies kunnen uitleggen, maar dat doe ik bewust niet. Het is iets dat je moet ervaren. Als je echt wil weten hoe een dieptesessie werkt, leg ik je dit graag uit tijdens een gesprek. Uiteindelijk gaat het erom dat je mij vertrouwt in wat ik doe en dat deze methode zich keer op keer bewijst.
Praktische informatie over mijn dieptesessies
Een losse dieptesessie duurt 120 minuten en kost €242,-*. Dieptesessies vinden alleen plaats in mijn praktijk in Putten en dus niet online. Ik werk met losse sessies, dus na elke sessie beslis jij of je verder wilt. Je krijgt hierin natuurlijk advies van mij wat de beste volgende stap is.
Gratis en vrijblijvend kennismaken
Je kunt een dieptesessie niet rechtstreeks boeken omdat ik eerst met je wil onderzoeken of een dieptesessie echt geschikt voor jou is. Het heeft voor ons beide geen zin om jou hierheen te laten komen als dit niet de juiste methode voor jou is. Tijdens een eerste gesprek krijg je hierin altijd advies van mij.
Een losse dieptesessie kan al enorm veel rust bieden. Kan je nagaan als je een langer traject aangaat en het nog meer diepgang geeft met familieopstellingen en coachingsessies.
* Dat is inclusief 21% btw. De kosten zonder btw zijn €200,-.
De prijzen gaan per 1 januari 2024 met 5% omhoog